10 dingen die je moet weten voordat je begint met hardlopen
Hardlopers

Date

Denk je erover om met een hardloopprogramma te beginnen? Zo ja, dan heb je geluk! Hardlopen is een geweldige manier om in vorm te komen en je gezondheid te verbeteren. Er zijn echter een paar dingen die je moet weten voordat je begint. In deze blogpost bespreken we 10 tips die beginners zullen helpen om op de juiste voet te beginnen. Lees verder voor meer informatie!

#1 Begin langzaam.

Als u een beginner bent, is het belangrijk langzaam te beginnen en uw aantal kilometers geleidelijk op te bouwen. Dit zal blessures helpen voorkomen en uw lichaam laten wennen aan het hardlopen.

#2 Investeer in een goed paar loopschoenen.

Een goed paar loopschoenen is essentieel om blessures te voorkomen. Ga zeker naar een gespecialiseerde hardloopwinkel en laat een vakman u helpen het juiste paar schoenen voor uw voeten te vinden. Naast dat het blessures voorkomt geeft het ook extra motivatie.

#3 Maak een trainingsplan

Een trainingsplan zal u helpen op koers te blijven en uw fitnessdoelen te bereiken. Het is belangrijk dat u zowel duur- als snelheidstrainingen in uw plan opneemt, om uw hardloopprestaties te verbeteren.

#4 Doe aan crosstraining.

Cross-training is een belangrijk onderdeel van elk hardloopprogramma. Het helpt uw algemene conditie te verbeteren en voorkomt verveling bij uw trainingsroutine. Probeer ook eens te fietsen, te zwemmen, of te gewichtheffen om de zaken wat af te wisselen.

#5 Neem voldoende rustdagen.

Rust is net zo belangrijk als lichaamsbeweging, vooral als u net begint. Neem ten minste één dag per week vrij om uw lichaam de tijd te geven te herstellen.

#6 Drink veel water.

Water is magisch en super gezond. Zorg daarom dat je blijft drinken. Hydratatie is van het grootste belang voor hardlopers! Zorg ervoor dat u voor, tijdens en na het hardlopen voldoende water drinkt. Dit zal uitdroging en prestatieproblemen helpen voorkomen. Daarnaast helpt het drinken van water ook bij het herstel van de spieren na de inspanning. Op deze manier kan spierpijn voorkomen worden.

#7 Voeg een stretching routine toe aan uw plan.

Een goede rek- en strekoefening kan blessures helpen voorkomen en de lenigheid verbeteren. Kies stretchoefeningen die gericht zijn op de spieren die u bij het hardlopen gebruikt. Op deze manier voorkomt u blessures en bereidt u uw lichaam voor op de inspanning die van het lichaam gevraagd gaat worden.

#8 Neem een warming up en cooling down op in uw routine.

Een goede warming up en cooling down zijn essentieel voor elke loper. Zij helpen uw lichaam voor te bereiden op de training en blessures te voorkomen. Wanneer er geen warming up gedaan wordt kan het zo zijn dat na de eerste 100 meter lopen een pijnt ontstaat in de onderbeen. De spier was nog niet warm genoeg en zal daarom tijdens het lopen pijnlijk aan voelen.

#9 Gebruik een hartslagmeter

Als u optimaal wilt trainen, is het belangrijk om bij te houden hartslag. Een hartslagmeter kan u daarbij helpen. Daarnaast laat een hartslagmeter op een interessante manier uw voortgang zien. Conditie slaat namelijk op hoe snel de hartslag weer terug valt naar het ritme vooraf aan de inspanning. Met een hartslagmeter kan je dit meten.

#10 Luister naar uw lichaam

Als iets niet goed voelt, stop dan met hardlopen en neem een tijdje vrij om uw lichaam te laten genezen. Blessurepreventie is de sleutel voor beginners, dus luister goed naar uw lichaam en ga niet te hard van stapel. Begin langzaam en verhoog geleidelijk uw looptijd en afstand. Te snel en te snel gaan zal alleen maar tot blessures leiden. Zeker aan het begin is het helemaal niet raar als het allemaal niet zo soepel loopt. Dat hoort erbij! Na een paar weken zal je al merken dat het een stuk makkelijk gaat.

Dit zijn de 10 tips om rekening mee te houden wanneer je gaat beginnen met hardlopen. Zelf nog tips? Laat ze vooral achter.

More
articles